Hvordan lage en perfekt kopp Te

Den legendariske perfekte koppen. Myte eller virkelighet? Kan den reproduseres?

Den legendariske perfekte koppen. Myte eller virkelighet?

Alle har sin egen mening når det kommer til te. Det avhenger av smak og vaner. Har du oppi melk før eller etter teen? Hvor lenge lar du teen trekke? Det er til og med diskusjoner rundt hvilken type te kanne man skal bruke.

Her har vi tre meninger rundt dette temaet. En fra tradisjon, en fra vitenskap og en fra forfatteren. Du vil legge merke til et par likhetstrekk i dem alle. Resten er kanskje bare opp til den som skal drikke den?

1. Den Tradisjonelle Eksperten

Man skulle være elegant når man drakk te
  • Varm kjelen
    Uavhengig av blader i løsvekt eller teposer, så vil forvarming av kjelen hindre teen i å bli sjokket.
  • Bruk en kjele av porselen
    Grunnen er enkel; det er en del av den rituelle tradisjonen.
  • En kopp per person og en kopp til kjelen
    Dette er den gylne regelen når det kommer til løse blader.
  • Ferskt kokt vann
    Kok vannet ferskt, ikke varmet på nytt. Dette er for å holde oksygen nivået optimalt.
  • Rør
    Ved røring hjelper vi teen med infusjonen.
  • Tiden
    3 til 4 minutter trengs for optimal infusjon.
  • Melk?
    Melk først eller sist? Et tidløst spørsmål. Originalt brukte man melk først for å spare porselenet. Da forebygget man at det varme vannet fikk porselenet til å sprekke. Ved å helle i melk etterpå kan man lettere måle styrken på teen. Men det er opp til deg som drikker teen å bedømme hva du syns er best.

2. Det Vitenskapelige Synspunktet

Forskere ved School of Life Science i Northumbria har oppdaget at nøkkelen til den beste smaken i te er å la den stå i 6 minutter før man drikker den. Å la den stå å hvile til ca 60°C, gjør at den ikke brenner innsiden av munnen din som om du sipper på en vulkan. I tillegg er visst denne temperaturen den perfekte temperaturen for å la smakene utfolde seg fritt. Men lar du den stå i 17 minutter og 30 sekunder så har teen gått forbi gullhår-sonen, så husk å drikke den opp!

Konklusjonen deres var å tilsette kokende vann til en tepose i en kopp og la den stå i 2 minutter. Så fjernet de posen, la i melk og lot den stå i ytterlige 6 minutter til den traff 60°C. Hvis temperaturen falt til 45°C ble smakene ødelagt.

Instruksjoner for Den Perfekte Kopp Te for 1 person

  • Tilsett 200mL ferskt kokende vann til en tepose i en kopp
  • La teposen trekke i 2 minutter
  • Ta ut teposen
  • Tilsett 10mL melk
  • Vent i 6 minutter før du drikker den, slik at den treffer den optimale temperaturen på 60°C
Relax fra Øko Sunt

3. Forfatterens Mening

George Orwell elsket te. Ikke nok med det, han hadde en veldig spesifikk måte å lage teen sin på. Dette ble først publisert i The Evening Standard 12 januar 1946. Te var på dette tidspunktet kraftig rasjonert, men det stoppet ikke Orwell og hans meninger.

George Orwell’s metode for å lage te

  • Kun Indisk eller Ceylon
  • Alltid i en tekanne, ikke en urne
  • Forvarmet kanne
  • Teen må være sterk
  • Teen må være løs i kannen
  • Kokende vann
  • Rør eller rist kannen
  • Sylindrisk kopp
  • Ikke-kremet melk
  • Te i koppen før melken
  • Ingen sukker

Noe av denne informasjonen kommer fra boken The Great Book of Tea, publisert av Great Northern Books i oktober 2012.

Personlig Mening

4. Personlig Mening

I undersøkelsen av dette, testet jeg noen tilnærminger og kom frem til en særdeles god kopp te. Er det den beste? Det vil tiden vise når vi fortsetter å smake og teste, for det vil ikke slutte med det første.

  • Kok opp ferskt vann
  • Hell 200mL over tepose i en kopp
  • Vent i 2 minutter før du tar ut teposen
  • Tilsett 10mL melk. Jeg brukte lettmelk
  • La koppen stå i ytterlige 4 minutter, totalt 6 minutter etter vannet ble tilsatt
  • Tilsett 3-4 suketter
  • Et Voila

Kommenter gjerne under hva DIN metode er og del det med samfunnet.

Av: Tor Erik
Kategori: Te

Kun det beste innen te 

Vi har smakt mye og vi vil smake mye mer, så vi gjør alt i vår makt til å finne og levere den beste teen man kan ønske seg